Şebnem'in Ev hali

2 Ocak 2015 Cuma

Fırın makarna

     Fırın makarna bizde çok sevilen bir yemektir. Yanına eklenen tarifler ile çay saatinde de yenir akşam yemeğinde de. Tam bir kurtarıcıdır. İlk zamanlar zor gelebilir, kıvamını tutturamazsınız.
Ama ben bu ihtimali de
ortadan kaldırmak için ölçülendirdim. Normalde bu da benim deftersiz tariflerimdendir yani göz kararı yaparım Önce malzeme listemi yazıyım. Yarım paket makarna üzerinden ölçülendirdim. Bu ölçü 4-6 kişiliktir tahminimce. Yanında yenecek yemeklere göre kaç porsiyon olacağı değişir. 
 
Yarım paket fırın makarna.
3 su bardağı süt.
2  dolu  yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ.
2 yemek kaşığı sıvıyağ.
150 gr. taze kaşar.
Tuz.
                                     
 
     Bakalım fırın makarnayı nasıl yapıyorum. Makarnaları bütün olarak kaynayan suya atın, yavaş yavaş karıştırarak yumuşayıp hepsinin suya girmesini sağlayın. Arada makarnayı karıştırmayı unutmayın.  Beşamel sos için diğer tencerenin altını yakın yağları içine koyun. Tereyağ biraz eriyince unu ilave edip karıştırarak biraz kavurun. Sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Karıştırma işlemi için tel çırpıcı kullanın ve hızlı karıştırın ki sosunuz pürüzsüz olsun. Tuz ekleyin, biraz fazla ekleyin makarnaya tuz koymayacağız. Kaynayıp iyice göz göz olunca kapatın.  Makarnanız da aynı anda pişmiş olmalı hemen süzgece alın. Kaşar peynirini rendeleyip yarısını sosun içine ekleyin ve karıştırın. Süzülen makarnayı tekrar tencereye alın. Beşamel sosun 4-5 kaşığı kalacak şekilde gerisini makarnaya döküp karıştırın. Yağlanmış fırın kabınıza makarnayı dökün, kaşıkla düzelterek eşit bir şekilde yayın. Üzerine kalan sosu yayın ve ayırdığınız kaşar peynirini serpiştirin. 200 dereceye ısıttığınız fırında 25 dk. yada ne kadar kızarmasını isterseniz o kadar pişirin. İşte fırın makarnanın Şebnem hali afiyet olsun.
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder